Historie schoolgebouw

De 10 eengezinswoningen worden gerealiseerd in een bestaand schoolgebouw. Het gebouw is een gemeentelijk monument van de Gemeente Haarlem.

Het pand is gesticht in 1885 en 1903. In (waarschijnlijk) 1911 uitgebreid met een gymzaal, gelegen tegen de achtergevel. In 1920 wordt de school tijdelijk gesloten, en wordt een tijd gebruikt als opvang voor daklozen, vanwege de toenmalige woningnood.
In 1926 wordt het gebouw weer als school gebruikt, opgeknapt en uitgebreid aan de linker achterzijde met een lokaal en aan de rechter achterzijde een verwarmingskelder/ opslagruimte.
De situatie van 1926 is gelijk aan de huidige situatie.

Het gebouw werd uitgevoerd in een historiserende stijl, met een tamelijk rijk gelede en fraaie ingangspartij en hoge vensters in de klaslokalen. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld, zowel links als rechts van de ingang zijn er drie klaslokalen gemaakt. In de linker zijgevel is nog een natuurstenen plaat aanwezig die de oprichting in 1885 vermeldt. Daarnaast heeft het gebouw een gang gelegen achter de lokalen aan de achtergevel. Het gebouw is voorzien van een historisch interieur met diverse authentieke elementen zoals fraaie betegelde lambriseringen en vloeren in de gang.

Genoemde historische waardevolle gevels, de gangenstructuur, de oorspronkelijk indeling met klaslokalen en het historisch waardevolle interieur zijn bewaard gebleven in de transformatie van het gebouw van school naar woningen. Het gehele gebouw wordt in nieuwstaat gerenoveerd.

Ter plaatse van de oorspronkelijke speelpleinen aan de achterzijde worden een buiteninrichting met privétuintjes en parkeerplaatsen gerealiseerd.

top